RSS   -    Meewerken?
   
 
GP Abu Dhabi
Stoffel Vandoorne begon zijn carriŤre in karting wanneer hij zes jaar oud was en reed meerdere indoor- en outdoorkampioenschappen (waarin hij meermaals streed met ons redactielid Mats de Jong), waarin hij meerdere Belgische titels behaalde. Uiteindelijk eindigde hij tweede in de KF2 wereldkampioenschappen van 2009 en kon hij in 2010 de overstap maken naar de eenzitters.

Hij won bij zijn eerste poging meteen het F4 Eurocup kampioenschap, met zes zeges en met de titel op zak met nog twee races te gaan. In 2011 maakte hij de overstap naar de Formule Renault 2.0, waarin hij in zijn tweede jaar in 2012 de 2.0 series won met team Josef Kaufmann Racing, met vier zeges en elf podia in totaal. In 2013 werd de overstap gemaakt naar de 3.5 klasse waarin hij voor team Fortec tweede eindigde achter de Deen Kevin Magnussen.

Op het eind van dat jaar werden Magnussen en Vandoorne lid van het McLaren Young Driver Program, en Magnussen mocht als kampioen meteen het racezitje van Sergio Perez bij McLaren innemen voor 2014, terwijl Vandoorne in de wachtkamer werd gezet en GP2 ging rijden.

Vandoorne was in 2014 eerste reserverijder voor McLaren, maar hij zou niet in actie komen en zichzelf volledig kunnen focussen op de GP2 bij het ART team. Nadat hij zijn debuutrace won moest hij uiteindelijk toch toekijken hoe Jolyon Palmer de titel won, ook al scoorde Vandoorne vier overwinningen en tien podia en werd hij in zijn debuutjaar knap tweede.

In 2015 was hij nogmaals reservepiloot voor McLaren toen Fernando Alonso aan de zijde reed van Jenson Button, maar in de GP2 was de snelle Belg ontketend. Met ongeziene dominantie reed Vandoorne het ene na het andere record van de tabellen en werd hij de meest dominante GP2 kampioen ooit met zeven overwinningen, zestien podia, vier pole posities en vijf snelste ronden.

Volgens de woorden van McLaren was het nooit een vraag of Vandoorne ooit zou racen voor het team, maar wanneer. En die wanneer bleek uiteindelijk tijdens de Grand Prix van Bahrein te zijn in 2016, toen Fernando Alonso na een crash in AustraliŽ te hard gekwetst was om te mogen rijden. Vandoorne maakte indruk in zijn debuut en kwalificeerde meteen voor teamgenoot en wereldkampioen Button, waarna hij in de race meteen het eerste punt van het jaar scoorde voor McLaren met een tiende plaats.

Dat was de enige outing voor Vandoorne in de Formule 1 tot dusver, maar daarnaast reed hij in 2016 ook in de Japanse Super Formula, waarin hij vierde werd met twee zeges in een zeer matige wagen. Zijn grootste verwezenlijking van 2016 was echter het bekomen van een racecontract bij McLaren, waar hij de grote schoenen van voormalig wereldkampioen Jenson Button invult vanaf 2017. Al dat geduld werd dus eindelijk beloond.

De wintertests gingen echter niet goed voor McLaren en het is dus de vraag of Vandoorne een grote impact kan maken met de MCL32. Er is geen twijfel aan zijn groot talent en werkethiek, maar vast staat dat het niet eenvoudig zal worden met een tweevoudig wereldkampioen als Alonso aan zijn zijde. Vandoorne beschikt echter over alles wat een goede F1-rijder of zelfs een kampioen moet bezitten en het wordt dus uitkijken naar wat onze Belg zal brengen!


  Bekijk de laatste foto's van Stoffel Vandoorne :
 
 
2 - Stoffel Vandoorne
Nationaliteit : Belg
Geboortedatum : 26/03/1992
Geboorteplaats : Kortrijk, BelgiŽ
Residentie: Rumbeke, BelgiŽ
Familiale status : Vrijgezel
Lengte : 1.77 m
Gewicht : 65 kg
Hobby's : karting
Sport : fietsen, mountainbike
Favoriete drank :
Favoriete gerecht : chocolade
Favoriete muziek :
Statistieken :
Debuut : Bahrein 2016
Aantal GP : 20
Overwinningen : 0
Pole positions : 0
Snelste rondes : 0
Totaal punten : 14
Totaal podia : 0
Palmares :
2009 :Karting, vice-wereldkampioen KF2
2010 :F4 Eurocup 1.6 (Autosport Academy), Kampioen
2011 :Eurocup Formula Renault 2.0 (KTR), 5de
2012 :Eurocup Formula Renault 2.0 (Josef Kaufmann Racing), Kampioen
2013 :Formula Renault 3.5 (Fortec), 2de
2014 :Formule 1 (McLaren), testrijder
2014 :GP2 (ART), 2de
2015 :Formule 1 (McLaren), testrijder
2015 :GP2 (ART), Kampioen
2016 :Super Formula (Docomo Team Dandelion), 4de
2016 :Formule 1 (McLaren), 20ste met 1 punt, testrijder
Copyright vzw F1-Club - Contact