RSS   -    Meewerken?
   
 
GP Abu Dhabi
Na 55 jaar afwezigheid in de F1, keerde Mercedes terug met een eigen team naar de sport. Dat gebeurde met de overname van het winnende kampioenschapsteam Brawn GP eind 2009. Mercedes had al eerder een team actief in de Formule 1, namelijk in de jaren 1953 en 1954, waarbij het Duitse merk telkens de rijderstitel veroverde met Juan-Manuel Fangio.

Mercedes trok zich echter op het einde van 1955 terug uit de autosport na het dramatische ongeluk tijdens de 24 uren van Le Mans waarbij hun rijder Pierre Lewegh en tachtig toeschouwers het leven lieten.

In 1993 keerde Mercedes terug naar de Formule 1, maar dan als motorleverancier van Sauber. In 1995 verhuisde Mercedes met haar partnerschap naar McLaren waar het drie rijderstitels en ťťn constructeurstitel veroverde. In 2009 leverde een samenwerking met Brawn GP ook de rijders- en constructeurstitel op.

Met Mercedes opnieuw als volwaardig team, kwam ook het begrip 'zilverpijlen' opnieuw in de Formule 1. Het begrip dateert al van de Eifel Race in 1934 toen de witte verf van de wagen werd geschraapt om te voldoen aan de gewichtseisen en de zilveren aluminiumkleur zichtbaar werd.

De comeback van Mercedes stond liep toevallig of niet gelijk met die van Michael Schumacher. De Duitser maakte in 2010 na een afwezigheid van drie jaar zijn comeback in de F1 aan de zijde van zijn landgenoot Nico Rosberg. Mercedes was echter slechts een schim van het onverslaanbare Brawn GP uit 2009. Nico Rosberg domineerde trouwens Michael Schumacher en behaalde twee podiumplaatsen tijdens dat eerste jaar.

In 2011 wilde Mercedes na een ontgoochelend jaar weer echt meedoen in de titelstrijd. Doordat het team al vroeg startte met de ontwikkeling van de wagen van 2011 had het zijn hoop gevestigd op beide wereldtitels. Dat bleek al snel ijdele hoop en enkele belangrijke constructiefouten zorgden ervoor dat Mercedes zich nooit volledig kon ontplooien. In 2012 werd opnieuw beterschap verwacht, en die leek er ook te komen. Nico Rosberg behaalde in China de overwinning, maar daarna ging het terug bergaf omdat het team niet met dezelfde snelheid als de Ďechteí topteams voor nieuwe updates kon zorgen.

Het gevolg van drie teleurstellende jaren was dat Norbert Haug na twintig jaar moest opstappen als directeur van de motorsportafdeling. Hij werd vervangen door Toto Wolff. Ook bij de rijders was er een drastische wijziging: Lewis Hamilton verving Michael Schumacher, die uiteindelijk definitief op pensioen ging.

2013 moest een competitief overgangsjaar worden voor Mercedes, en dat was het grotendeels ook. Het team kwam veel sterker voor de dag dan de voorgaande jaren en vooral de wagen was in staat om tijdens het seizoen enkele races te winnen. Het team werd tweede in het kampioenschap.

De grote ommekeer kwam in 2014 met de overstap naar V6 hybridemotoren. De Mercedes power unit bleek een klasse apart te zijn. Ook op aerodynamisch vlak kreeg het team de wagen nagenoeg perfect en wist Mercedes maar liefst 16 van de 19 races te winnen en zo ook de constructeurstitel te pakken, met Lewis Hamilton als wereldkampioen na een spannende strijd met teamgenoot Nico Rosberg.

In 2015 ging Mercedes door op z'n elan. Het won opnieuw 16 races. Hamilton kroonde zich al vroeg tot wereldkampioen, ondanks een sterk seizoenseinde van teammaat Rosberg die onbedreigd vicewereldkampioen werd. De constructeurstitel was logischerwijs weer voor de 'Zilverpijlen'.

2016 bleek al snel een uitmuntend jaar voor Mercedes te worden. Nico Rosberg haalde 9 keer als eerste de finish, iets wat teamgenoot Lewis Hamilton 10 keer herhaalde. Door het consistente parcours kon Rosberg zich eindelijk wereldkampioen kronen, maar kondigde enkele dagen later abrupt zijn pensioen aan. De Duitser is in 2017 vervangen door Valtteri Bottas, die voorbije jaren in dienst van Williams reed.
  Bekijk de laatste foto's van Mercedes AMG Petronas F1 Team :
       
       
       
 
 
1 - Mercedes AMG Petronas F1 Team
Naam : Mercedes AMG Petronas F1 Team
Model : F1 W08 EQ Power+
Motor : Mercedes PU106C Hybrid
Rijders: Lewis Hamilton
Valtteri Bottas
Adres : Mercedes GP Petronas Formula One Team,
Operations Centre,
Brackley,
Northants NN13 7BD
Sponsors : Petronas, Blackberry, UBS, Allianz, Epson, Hugo Boss, Monster, Qualcomm, MIG Bank, Starwood, Advanti, Pirelli
Debuut : Frankrijk 1954
Aantal GP : 168
Overwinningen : 76
Pole positions : 88
Snelste rondes : 56
Totaal punten : 3718
Totaal podia : 154
Wereldkampioen : 2014-2015-2016
Non-Executive Chairman :Niki Lauda
Executive Director (business) :Toto Wolff
Executive Director (technical) :James Allison
Engineering Director :Aldo Costa
Technology Director :Geoffrey Willis
Managing Director :Andy Cowell
Copyright vzw F1-Club - Contact